Dimmer och ljusreglering

Med en dimmer från tex Renova, elko, eljo skapar  man alltid en härlig belysning. Bra dimmer sänker även ens energikostnad. Leverantörer med hög kvalitet från Schneider Electric, Elko, Etman, Berker, Malmbergs, Renova, Abb mfl.

Guide dimmer.

En dimmer är det absoluta enklaste sättet att skapa en perfekt belysning. När man väljer dimmer så är det såklart att man vill ha en snygg design och hög kvalité,
men man vil såklart också ha en funktion där man kan reglera ljuset efter stämning, humör och önskemål.
Viktigaste är att man använder rätt teknik till rätt belysning och där kan det ibland bli lite problem. Problem som surrande ljud, ljuskällor som går sönder, dålig dimning går oftast att lösa ganska enkelt. En dimmer till glödlampor fungerar kanske inte så bra till LED och lågenergilampor och vice versa. Finns många dimmertekniker att välja på och de flesta ljuskällor är tillverkade för en teknik eller för flertalet. Oavsett om man vill ha transistordimmer, bakkant, framkantsdimmer så har vi alltid rätt dimmer och bra elmaterial i vår elbutik till din belysning så kontakta oss istället för att ta en risk att bli missnöjd. Vi har jobbat i många år med dimrar och har riktigt bra koll på vilken typ av dimmer som passar just din belysning.

Dimmer & LED belysning.

Idag blir nästan all belysning LED och många gamla dimrar kanske inte kommer fungera så bra när man går över till den nyare belysningstekniken. Har du en äldre dimmer som inte låter eller agerar underligt med fladder, ojämn dimning så kan du ha rätt teknik även för de nyare lamporna. Många missar dock att göra en finjustering av dimmern när man bytar ljuskällor och på nästan alla dimrar så finns den möjligheten.
Under ratten sitter det en liten skruv och justeringen görs genom att man vrider ner belysningen på ratten till det minsta läget. Lamporna ska inte fladdra eller blinka. Gör de det så behöver du vrida upp finjusteringen tills belysningen är stabil.
Är lamporna stabila i sitt sken på lägsta nivå så kan du justera ner dimningen på finjusteringen för att då kunna reglera belysningen ännu lägre än tidigare.

De flesta lamporna och ljuskällorna som finns på svenska marknaden är numera i de flesta fall byggda för sk bakkantstyrd transistordimmer och de är också den vanligaste typen av dimrar i svenska hem. Kallas också många gånger för GLE. Trailing edge kan det stå på ljuskällorna och då är det en GLE dimmer man ska ha.

Många väljer sk dosdimmer när man gör en installation. En dosdimmer monterar man i en dosa, bakom strömbrytaren eller ibland i en kopplingsdosa. Fördelen är många och de är uppskattade just för att man slipper en dimmer ratt, man får samma utseende på alla strömbrytarna. Just nu så är tillverkarna av dosdimmers väldigt långt fram de har gjort ett strålande jobb med att ta fram dimrar som dimrar LED extra fint.
Med dagens teknik i dosdimrarna så ser dimrar som kan styras med bluetooth, dimrar som kan kommunicera trådlöst med varandra och mycket mer. Finns även dosdimrar idag som klarar 2 strömbrytare sk kronbrytare och då har möjlighet att med endast en dimmerpuck styra 2 kanaler helt oberoende av varandra.